vrijdag 15 maart 2013

50+ en het vinden van werk

In mijn groep werkzoekenden, die ik in de jobclub had,  had ik alleen 50-plussers. De meesten werkten al jaren bij een grote onderwijsorganisatie, maar werden  wegens een reorganisatie ontslagen.
De stemming was nogal down. Er werd met cijfers gesmeten. "Minder dan 3% van de 50-plussers zou ooit weer een nieuwe baan verwerven" werd gezegd. Een ander had gelezen dat oudere werknemers niet geliefd waren. Een volgende had visioenen van lange rijen sollicitanten voor leuke functies, waardoor ze nooit een kans zou maken.

De groep van 8 mensen startte 3 maanden geleden.
Inmiddels hebben 4 mensen uit deze groep ander werk gevonden. Ofwel: in plaats van 3%, had 50 % nieuw werk gevonden. "Hoe?" zul je je afvragen?

Laat ik iets vertellen over die succesvolle mensen.
Stuk voor stuk waren het mensen, die niet bij de pakken bleven neerzitten.
Ze zochten uit waar ze goed in waren.
Ze pasten hun CV, hun linkedin-profiel en hun brieven daarop aan.
Ze werkten aan hun netwerk (dat kan ik niet vaak genoeg zeggen: netwerken, netwerken, netwerken!)
Ze vroegen rond. keken naar andere mogelijkheden dan het vak wat ze jaren uitoefenden.
Ze waren bereid onder andere arbeidsvoorwaarden te werken: een lager salaris, geen vaste benoeming, een andere constructie (payroll, zzp, tijdelijk).
Ze wilden niet in een uitkeringssituatie zitten.

Maar het belangrijkste was: ze wisten en geloofden dat ze iets te bieden hadden op de arbeidsmarkt! En ze wisten werkgevers duidelijk te maken wat ze te bieden hadden. Ofwel: hoe zij een probleem van een ander konden oplossen!

Als je je onderscheidt is er nog werk. Je hoort me niet beweren dat het gemakkelijk is om het te vinden. Maar mogelijk is het zeker.
Prachtige tips staan in dit artikel: 50-plus en werkeloos: tips en adviezen

Succes met het VINDEN van werk!

2 opmerkingen:

 1. Per toeval stuitte ik op je blog en ik heb deze met interesse gelezen. Ik zie het ook bij onze payroll klanten. Veel ondernemers zijn zeker bereid om vijftigplussers aan te nemen omdat deze groep mensen een ontelbare schat aan kennis hebben.

  "Hoe zij een probleem van een ander konden oplossen!"
  Een mooi voorbeeld van omdenken, waar we allen een voorbeeld aan kunnen nemen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je positieve reactie! Het is altijd mooi te zien dat er ook bij werkgevers best bereidheid is 50-plussers aan te nemen. Ik ben ervan overtuigd dat zelfbewuste 50-plussers, die weten wat ze kunnen en de juiste snaar weten te raken aan werk kunnen komen!

   Verwijderen