vrijdag 23 november 2012

Werk vinden 2.0

“Krijg je eerst ontslag en sta je geheel tegen je wil op straat, moet je daarna ook jezelf nog eens  bekend gaan maken als werkzoekende.”  Dat is de reactie die ik krijg van veel werkzoekenden, die ik begeleid in een reorganisatie.

En dat is ook moeilijk. Ongewild geeft een ontslag een enorme deuk in je zelfvertrouwen. En als je dan weer een beetje bij je positieven komt, dan blijkt dat de arbeidsmarkt zo veranderd is, dat je daar echt opnieuw je weg in moet zoeken. Dat geldt zeker voor mensen van “een zekere leeftijd”  om het zo maar eens te zeggen. En dan bedoel ik bijna iedereen van boven de 40.

Pofileren is voor veel mensen ook nog eens een vies woord. De “doe maar gewoon dan doe je gek  genoeg”-mentaliteit.  En tegen social media en gevonden kunnen worden op internet is een behoorlijke portie wantrouwen.

Maar toch is het belangrijk. Het grootste deel van de vacatures wordt vervuld via het eigen netwerk. Bedrijven werven veel personeel door gewoon te informeren of iemand misschien iemand kent voor de functie van… Daarnaast wordt er actief gezocht naar passende kandidaten op bijvoorbeeld Linkedin en Facebook.

En mede daardoor:  het overgrote deel van de vacatures wordt nooit gepubliceerd. Daarom is het zo belangrijk dat je als werkzoekende je netwerk goed in kaart brengt. En natuurlijk goed benut:  je verzameling contacten is tenslotte geen postzegelverzameling! Je contacten kunnen je helpen bij het vinden van ander werk!

Daarom een paar tips:
·         Presenteer jezelf op linkedin en evt. nog een ander medium
·         Lees eens een boek over het gebruik van Social Media bij het zoeken van werk
·         Kom in contact met personen die werken bij organisaties, waar je graag wilt werken
·         Breid je netwerk uit met contacten die je verder kunnen helpen.

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten