woensdag 25 juli 2012

Men lijdt het meest...

Lukas  breidt zijn handen wijd uit en kijkt naar het plafond. “Ik weet het niet meer”, zegt  hij. Het is dan ook een enorme teleurstelling voor hem, dat hij is afgewezen op zijn sollicitatie als docent bij een grote scholengemeenschap. En zeker zo vlak voor de zomervakantie geeft hem dat een hoop extra zorgen. Die zorgen stijgen hem boven het hoofd. Over 3 maanden wordt Lukas ontslagen. Met een gezin met 3 kinderen is het voor hem maar de vraag of hij voldoende inkomen overhoudt, om ervan te kunnen rondkomen. Hij slaapt niet meer en ligt maar te malen in zijn bed. Over zijn gezondheid, de scholing van zijn kinderen, zijn financiën.


Lukas heeft geen idee, hoe groot zijn uitkering wordt, maar hij gaat ervan uit dat het te weinig zal zijn om zijn rekeningen te kunnen betalen. Hij heeft verhalen gehoord…

Ik vraag hem of hij weet hoeveel hij nodig heeft  om van te leven met zijn gezin. Het bedrag dat hij noemt, ligt hoger dan wat hij verdient. Als ik hem dat teruggeef, blijft hij even stil. “Dat wist ik niet”, zegt hij. En even later: “Gek, want ik spaar elke maand ook nog”.  Lukas blijkt geen idee te hebben over de grootte van zijn probleem. Sterker nog: hij heeft eigenlijk geen idee of er een (financieel) probleem ontstaat na zijn ontslag. Een typisch geval van: men lijdt het meest door het lijden dat men vreest.

 Daarom gaat Lukas aan de slag met mijn volgende tips:

·         Schrijf de onderwerpen op waarover je wakker ligt. Zo krijg je meer zicht over welke problemen je hoog zitten en kun je ze even van je af zetten.
·         Bespreek die onderwerpen! Dat kan zijn met je partner, je loopbaanadviseur, je dokter.
·         Maak het probleem inzichtelijk: wat maakt dat het een probleem is, hoe groot is het probleem?
·         Zoek met je partner, je adviseur of wie dan ook naar een oplossing of alternatieven en ga gericht aan die oplossingen werken.

Lukas zet  zijn financiën als meest urgente probleem bovenaan. Hij maakt overzichten van zijn uitgaven en laat uitrekenen hoeveel uitkering hij krijgt. Dit blijkt mee te vallen: hij blijkt recht te hebben op een loonsuppletie omdat hij in het onderwijs zit. Met hulp van een budgetcoach maakt hij een plan om grip te krijgen op zijn financiën. Na een paar weken kijkt Lukas een stuk minder zorgelijk uit zijn ogen. Hij slaapt weer en kan  weer met hernieuwde energie de arbeidsmarkt op. Hij is blij dat hij zelf de regie weer heeft!

Heb je te maken met ontslag? En maak je je zorgen over het vinden van ander werk? Neem contact op met ard@averca.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten