dinsdag 31 juli 2012

Vakantie

Altijd leuk om eens op te zoeken van de “Dikke van Dale” te melden heeft over vakantie:

va·kan·tie (de; v; meervoud: vakanties)
  1. periode waarin geen lessen worden gegeven: de grote vakantie; zomervakantie, herfstvakantie, kerstvakantie, krokusvakantie, carnavalsvakantie, paasvakantie, tulpvakantie, pinkstervakantie
  2. jaarlijks toegekende vrije tijd voor werkenden
  3. reis naar en verblijf elders voor zijn plezier: op vakantie gaan
Ik  merk aan mijn cliënten uit het onderwijs dat ze erg op vakanties gesteld zijn. Een hele overgang dus als die komen te vervallen, door bijvoorbeeld een reorganisatie, waardoor je ander werk moet zoeken.

De eerste betekenis heeft vooral te maken met het onderwijs. Leerlingen hebben nogal wat vakanties! En daarmee het onderwijzend personeel ook!
De jaarlijks toegekende vrije tijd voor werkenden maakt het dan ook mogelijk om betekenis 3 regelmatig  uit te voeren.


Maar wat nu als je werkeloos bent? Of dreigt te worden? Of je solliciteert op een baan buiten het onderwijs? Het UWV hanteert een heel andere cao  als het onderwijs. Buiten het onderwijs zul  je niet snel een werkgever vinden met de zelfde vakantieregeling als in het onderwijs.

Zo begeleidde ik Wilma: een ondernemende docent, die veel in haar mars had. Ze wilde graag de stap maken “naar buiten”. Ze had het wel “gehad in het onderwijs”.
Ze had een steengoede brief en een prachtig CV. Wilma was heel goed in staat gebleken tijdens het traject haar kwaliteiten te vertalen naar de arbeidsmarkt. Er werd haar dan ook al snel een baan aangeboden op een prachtige plek in het bedrijfsleven.

Direct belde ze: “Ik weet niet wat ik moet doen”. Haar vakantiedagen zouden teruggebracht worden naar 25 per jaar. En dit bleek voor haar een grotere hobbel, dan ze tevoren bedacht had. Voor haar een stimulans om nog eens goed na te denken over haar gewenste arbeidsvoorwaarden.
Op dit moment van haar leven bleek ze nog niet in staat afstand te nemen van haar vakanties: in die vakanties ving ze haar kleinkinderen op en deed bij verschillende organisaties vrijwilligerswerk. Op vakantie ging ze zelden: daar had ze het te druk voor.

Ze besloot na lang wikken en wegen, de baan niet te accepteren.

een paar adviezen

Aan jou:
Als je solliciteert, oriënteer je dan goed op het soort organisatie waar je naar solliciteert en  je arbeidsvoorwaarden. Neem contact op met Averca als je je wilt oriënteren op ander werk.

Aan de Dikke van Dale: 
Betekenis 4: de jaarlijks toegekende tijd om ander werk te doen dan je betaalde werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten