En zo kan het gebeuren in een tijd van economische crisis dat zo’n koppel later een nieuwe status heeft: Double Kids No Income. Een lastige situatie, waarin de villa verruild is voor een flatje op drie hoog en de auto’s op wonderbaarlijke manier zijn veranderd in een fietskar om de kinderen in te vervoeren en een bushalte op 130 meter afstand.
Lang leve de economische crisis.
In eerdere crises namen mensen soms meerder banen om toch voldoende inkomen te verwerven. Dagen van 16 uur. Overdag administrateur, ’s avonds schoonmaker.
Er is niks nieuws onder de zon: ook nu nemen mensen soms 2 banen. Dat gebeurt om verschillende redenen. Allereerst moeten mensen tijdens deze crisis ook hun inkomen bij elkaar schrapen. Maar een ander belangrijk voordeel is dat je 2 banen minder snel verliest, dan 1 baan.
Zo houd je altijd een stukje zekerheid.
Soms is iemand voor een deel van zijn tijd eigen baas, ZZP-er. Dat geeft mogelijkheden om te doen waar je echt goed in bent en het geeft vrijheid. Zo is een papa-dag goed in te zetten, zonder dat je werkgever er last van heeft. Bovendien kun je hierdoor het werk doen, dat je echt leuk vindt!
Alleen nu heet het een slash-worker.En juist die verschillende banen maakt een slash-worker uniek en goed inzetbaar. Prima dus om werk te maken van werk dat je graag en goed doet!
Ik pleit voor een nieuwe afkorting. Daar waren we net zo lekker mee bezig. In navolging van de DINK, wil ik graag een lans breken voor de TJOI: Two Jobs One Income. Het aantal kinderen is facultatief. Evenals de samenlevingsvorm. Is het toeval dat de klank lijkt op het Engelse “Joy”?
Zit je ook met vragen over eigen bedrijf of werken in loondienst? Of over eigenbedrijf en UWV? Of over wat jouw ideale carriere is? Neem contact op met Averca
"de papa-dag inzetten zonder dat de werkgever er last van heeft".
BeantwoordenVerwijderenIk ben zelf een slash-worker en doe voor en na de slash de dingen waar ik echt goed in ben. En dat zonder dat mijn kind daar last van heeft! Maar ik heb dan ook geen papa-dag. Ik ben gewoon mama.